De Boswachterij | Dorst

De Boswachterij is een risicodragende ontwikkeling van BPD Ontwikkeling. Het creatief concept en management van de ontwikkeling was destijds de verantwoordelijkheid van Olaf Schoofs, toen in dienst van BPD. "In 2013, aan het eind van de woningmarktcrisis, ontwikkelden we bij BPD op enkele kilometers van Oosterhout en Breda De Boswachterij in Dorst. De uitdaging was om in een klein dorp zonder noemenswaardige voorzieningen een nieuwe buurt van maar liefst 93 woningen te realiseren. We beseften ons dat zouden moeten excelleren in kwaliteit en in de juist prijsverhouding. En dus kozen we voor een romantische Kempische architectuur; iets wat je in projectmatige nieuwbouw nergens anders tegenkomt. Veel, heel veel variatie in verschijningsvorm, een rijke detaillering, organische gevormde wegen en groenzones en ultieme aandacht voor het openbaar groen in de buurt. Samen met de ligging direct tegenover het natuurgebied De Boswachterij hebben we een unieke woonlocatie weten te creëren, waar zelfs mensen uit Breda en Oosterhout hun geliefde stad voor verlieten."

Fotogalerij

QUOTE

“Ik heb Olaf Schoofs leren kennen via het project “De Boswachterij” in Dorst (gemeente Oosterhout). Een prachtig nieuwbouwproject van een kleine 100 woningen, waar op natuurlijke wijze de combinatie is gezocht en gevonden met de omgeving. Het geeft een kwaliteitsimpuls aan dit gebied, waar voorheen een steenfabriek en transportbedrijf waren gevestigd. Olaf heeft met zijn team alles uit de kast gehaald en is erin geslaagd om nog meer waarde toe te voegen aan het mooie dorp Dorst en de gemeente Oosterhout. Olaf is een creatieve, initiatiefrijke en zeker volhoudende ontwikkelaar”.

 

Marcel Willemsen | wethouder Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling, Wonen, Economische Zaken gemeente Oosterhout

PLANVISIE

Wij zijn ons ervan bewust dat mensen bewust en kritisch zijn over hoe en waar ze willen wonen. Mensen verlangen kwaliteit van leven en willen dat graag terugzien in hun woonomgeving. Die nieuwe norm van kwaliteit hebben we als uitgangspunt genomen en we denken die in de Boswachterij te hebben beantwoord. Onze inspiratie voor De Boswachterij vonden we in het natuurgebied direct tegenover het plan. We hebben een natuurfotograaf gevraagd een fotoreportage te maken. Van de beelden werden we stil, zo onwerkelijk mooi! Bosvennen met optrekkende damp, prachtige naaldbomen met gefilterd licht, je kon het bos bijna ruiken. Het concept van het plan was meteen duidelijk: we bieden mensen de mogelijkheid om karakteristiek en landelijk te wonen, direct aan het natuurgebied en toch in de nabijheid van Oosterhout en Breda.

 

KENMERKEN

De kenmerken van het natuurgebied, zoals een bosven met grassen, pijpenstrootjes, bestaande en nieuwe naaldbomen hebben we als basis genomen voor de woonomgeving. Aan de zuidzijde is een natuurlijk begroeide wal gekomen, vergelijkbaar met de bestaande zandruggen in het natuurgebied. Deze wal biedt de visuele en auditieve afscherming van het treinspoor.

 

Een ander thema is vitaliteit: gezond en fit blijven. Dat willen we in de Boswachterij graag faciliteren. Daarom hebben we bijvoorbeeld de bestaande wandelpaden uit het bos verbonden aan de paden in het plangebied. Als toekomstige bewoner start de wandeling met de hond of het rondje joggen dus letterlijk voor de deur.

 

Een belangrijke keuze was de aansprekende Kempische en Manoir architectuur. Uit veel reacties van belangstellenden weten we dat deze stijl met rijke details enorm aanspreekt. Qua uitstraling heeft het dus de sfeer van weleer, maar tegelijkertijd is de Boswachterij helemaal anno nu. Standaard zijn de woningen bijvoorbeeld energiezuinig en hebben ze standaard een voorziening voor een elektrische auto.

KARAKTERISTIEKEN

Programma
85 koopwoningen en 8 vrije kavels
Architect
Omni Architecten | Schijndel
Aannemer
Van Grunsven | Erp
Landschapsarchitect
Van Leuken Gardens, Parks and Estates | Nuenen
Ontwikkelperiode
2013
Realisatie
2015
Oplevering
2017