Chassé Kazerne Breda

Voor de herontwikkeling van Chassé kazerne in Breda hebben we een conceptuele studie gedaan, waarbij we ons niet laten leiden door enkel het toevoegen van woningen, maar door een nieuwe binnenstedelijke place to be creëren. Met het garnizoensverleden van Breda als uitgangspunt brengen we in en rondom de Chassé Kazerne de functies educatie, cultuur, historie, wonen, werken, winkelen en ontspannen samen.

Fotogalerij

PLANVISIE

Het garnizoensverleden van Breda is alom zichtbaar in de stad. Om deze karakteristieke historische pijler verder te versterken, hebben we ervoor gekozen een nieuwe functie toe te voegen, de Chassé Manege, met als gemene deler de hippische sferen. Deze geeft aanleiding voor een echte stadsstal, met permanent enkele paarden, waar paardrijles wordt gegeven en waar rijtochten per koets door de stad kunnen worden gedaan. Levende dieren, die het cavallerie verleden van Breda en in het bijzonder de Chassé kazerne letterlijk tot leven brengt. Het thema geeft aanknopingspunten voor winkels met een hippische sfeer, zoals Ralph Lauren, Polo Argentina en Cavallaro en voor horeca zoals een polobistro, en een ijssalon met de toepasselijke naam het Stroopsoldaatje.

 

HET ONTWERP

De binnenplaats wordt de kers op de taart van het prachtige monumentale gebouw: een cour overkapt met glazen dak, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Rijksdag in Berlijn. Dit overdekte plein biedt ruimte aan bijzondere evenementen, met uitloop naar Chassé park, bijvoorbeeld op het gebied van dressuur, een modeshow, expositieruimte, voor grote diners, als danszaal of anderszins. Het ondergelegen stadsarchief maken we open met glas zodat het verleden van Breda letterlijk zichtbaar wordt. Hier ontstaat een studie- of stilteplek, bedoeld voor de studenten uit Breda. En last but not least voegen we nog een belangrijke nieuwe functie toe: in de facade en de buitenste vleugels van het kazernegebouw realiseren we 32 stadswoningen en appartementen in het middeldure en dure marktsegment. De woningen hebben zicht op het Chassé park.

Door te kiezen voor een centraal thema is een uniek concept bedacht waarbinnen een grote diversiteit aan functies elkaar versterken. Bovendien wordt de zeer karakteristieke locatie een nieuwe hotspot bestemd voor alle bewoners en bezoekers van de stad.

KARAKTERISTIEKEN

Status
Conceptuele studie, niet geselecteerd
Programma
Stadsmanege, horeca, winkels, stadsarchief en 32 woningen/ appartementen
Prijsniveau
Middelduur en duur
Conceptvorming
2017