Nieuwe bewoners krijgen sleutel Begijnhof Rosmalen

BEGIJNHOF ROSMALEN OPGELEVERD AAN NIEUWE BEWONERS

Medio april zijn de 11 nieuwe woningen in het Begijnhof aan de Spoorstraat in Rosmalen opgeleverd aan de nieuwe bewoners. De bouw op de voormalige bedrijfslocatie heeft ongeveer een jaar geduurd. “Normaal maken we er een feestje van om de nieuwe woningen op te leveren, maar vanwege de corona maatregelen loopt dat nu even anders”, zo licht Olaf Schoofs, directeur van Symphony Estates toe. De kopers zijn erg tevreden over het eindresultaat dat aannemer Peters Bouw uit Schaijk leverde. Ook de hoftuin is al helemaal aangeplant.

Ruim en gelijkvloers wonen bij het centrum
De woningen werden in een korte tijd verkocht. Alle nieuwe bewoners woonden al in Rosmalen en kozen overtuigd voor het Begijnhof. “Hier kunnen we nog steeds lekker ruim wonen, maar wel gelijkvloers én met een eigen tuin. Het ideale alternatief voor een appartement dus, en dat dichtbij het centrum”, aldus één van de kopers. Ook de traditionele architectuur en het duurzaamheidsaspect sprak de kopers erg aan. Zo zijn de woningen standaard uitgerust met warmtepomp en zonnepanelen. Tijdens diverse bijeenkomsten voor en tijdens de bouw maakten de bewoners al uitgebreid kennis met elkaar.

Wethouder Geers: “blij met deze transformatie”
Wethouder Roy Geers vindt het ook mooi om te zien dat mensen hier hun woonwens waar kunnen maken. “We willen dat het aanbod van woningen in onze gemeente zo divers mogelijk is. Zodat iedereen kan wonen zoals hij of zij dat wenst. En op de manier die bij hem of haar past. Het Begijnhof kenmerkt zich, zoals de naam al aangeeft, door de aanwezigheid van een hof. Daarmee creëer je een geweldige manier om elkaar te ontmoeten. Herontwikkeling van een bedrijfslocatie is niet de makkelijkste opgave. We zijn als gemeente erg blij dat Symphony Estates deze verlaten bedrijfslocatie heeft getransformeerd tot een mooi woonhof.”

Veel vraag naar woonconcepten als het Begijnhof
Enkele jaren geleden, nog voor de plannen van het Begijnhof, hebben diverse ontwikkelaars en aannemers al plannen ontwikkeld, die uiteindelijk niet haalbaar bleken vanwege bebouwingshoogte en stedenbouwkundige opzet. Symphony is al in een vroeg stadium in overleg getreden met omwonenden. Hierdoor werd geen bezwaar gemaakt op het bestemmingsplan en kon de procedure vlot worden doorlopen. De vraag naar woonconcepten als het Begijnhof bleek groot te zijn. Ook zijn dergelijke concepten vaak goed in te passen op locaties binnen steden of dorpen, die in aanmerking komen voor herontwikkeling, bijvoorbeeld na bedrijfsverplaatsing of – beëindiging. Op dit moment ontwikkelt Symphony Estates soortgelijke woningen aan een hof in Gerwen en Dommelen.