• Hof aan het Laar | Gerwen

Hof aan het Laar | Gerwen

Op de voormalige locatie van Peugeot garage Janssen in Gerwen, op slechts 2 kilometer van het sfeervolle Nuenen, ontwikkelden we Hof aan het Laar: 10 exclusieve gelijkvloerse woningen rondom een sfeervolle hoftuin. Maar het fraaie groen houdt niet op bij de voordeur: de woningen beschikken namelijk ook over een privé tuin aan de achterzijde. Het ontwerp is geënt op een historisch begijnhof, zoals we dat kennen uit plaatsen als Brugge, maar anderzijds wordt in de architectuur ook verwezen naar die van de nabijgelegen eeuwenoude Clemenskerk in Gerwen.

Fotogalerij

Planvisie

Op 2 kilometer van het sfeervolle Nuenen met al zijn voorzieningen, realiseren we het ideale alternatief voor een appartement. We merken dat veel vitale medioren/ senioren wel degelijk nadenken over een volgende stap in hun wooncarrière, maar huiverig zijn om hun huidige ruime woning met tuin op te geven, wanneer het alternatief een appartement met balkon is in een vaak anoniem en groter gebouw. Het ideaal voor deze doelgroep is dan ook een kleinschalig exclusief hof met fraaie woningen, het aangelegde binnenhof voor én een eigen achtertuin. In de basis zijn de woningen ontworpen met slaap- en badkamer op de begane grond, maar deze kunnen evengoed op de eerste verdieping worden gesitueerd, al dan niet voorzien van privé lift. Hierdoor ontstaat dan op de begane grond nog meer ruimte voor een extra grote leefkeuken, living of bijvoorbeeld study.

Ontwerp

De naam van het plan refereert naar de intieme, rustige sfeer van een begijnhof zoals we dat uit historische binnensteden kennen, maar verwijst ook naar de traditionele architectuur. Witte gevels met schuine kappen, een lage bouwhoogte, fraaie detaillering en gemetselde dakkapellen zorgen voor een charmant en afwisselend beeld. Anderzijds vonden we inspiratie in de architectuur van de eeuwenoude Clemenskerk, die slechts enkele tientallen meters van de planlocatie ligt. De hoge boogramen zijn hier een duidelijk voorbeeld van.

De aandacht voor detail is tevens zichtbaar in de fraai vormgegeven poort met de naam Hof aan het Laar, die het mogelijk maakt het plan af te sluiten. Ook dat gevoel van veiligheid appelleert aan de behoefte van de toekomstige bewoners. In Hof aan het Laar wonen de veelal gelijkgestemden zeker niet anoniem; het onder architectuur ontworpen binnenhof faciliteert de sociale interactie door er een sfeervolle verblijfsruimte van te maken met veel groen. Ook de kleinschalige opzet zorgt ervoor dat buurtgenoten elkaar zullen (her-)kennen, terwijl bewoners hier evengoed hun privacy kunnen koesteren.

Het ‘buiten wonen’ van Nuenen

Gerwen ligt net even buiten het gezellige Nuenen. Het grenst aan het mooie Nuenen Noord met wijken als de Papenvoort en Lissevoort en wordt omringd door de natuur van Nuenens Broek, de Lieshoutse en Stiphoutse bossen. Dit Brabantse dorp biedt u iets dat u bijna nergens in Nederland meer binnen handbereik heeft: prachtige natuur, ruimte en een weldadige rust. Een groot goed in onze gejaagde maatschappij, want waar vind je tegenwoordig nog de stilte, mooie vergezichten en een echte sterrenhemel? Hier kunt u genieten van het geluid van vogeltjes in de tuin, maar u kunt ook rustig slapen met het raam open. Geen lawaai van een snelweg, het spoor of vliegtuigen. Houdt u van fietsen en wandelen? In Gerwen woont u werkelijk uniek, want de mooiste fietstochten en wandelingen door prachtige bossen, heidegebieden en landerijen start u hier letterlijk vanuit uw voordeur.

En toch is de gezelligheid van Nuenen bijna om de hoek: op de e-bike is het nog geen 5 minuten fietsen door een prachtig landschap van landerijen en fraaie woonboerderijen. Met de auto staat u zelfs nog sneller in het centrum van Nuenen, tussen de vele winkels, het theater, restaurants en terrasjes. En zin in een dagje stad? Daar bent u binnen een kwartier, want Eindhoven ligt op nog geen 10 kilometer van Hof aan het Laar. Tot slot vertrekt de bus 2 x per uur richting Nuenen en Eindhoven: u bent dus van alle gemakken voorzien.

Hoe uniek is het om enerzijds rustig en landelijk te kunnen wonen, maar binnen de grootstedelijke regio Eindhoven!

Hof aan het Laar is ontwikkeld aan Laar 12, op de locatie van de voormalige Peugeot garage Janssen.

Karakteristieken

Programma10 gelijkvloerse woningen aan besloten hoftuin, gezamenlijke fietsenberging, parkeerplaatsen
Start ontwikkeling2018
WoonoppervlakteCirca 130 m2
Start verkoop2020
PrijsniveauVanaf circa € 440.000,- v.o.n.
RealisatieNajaar 2020

Duurzaamheid

BIJNA ENERGIE-NEUTRAAL WONEN

Wonen heeft alles te maken met de (nabije) toekomst: u investeert immers in uw wooncomfort voor nu én voor later. Hof aan het Laar biedt comfortabel en zorgeloos wonen, in al zijn facetten. Dat begint uiteraard met de mogelijkheid om gelijkvloers te kunnen wonen. Maar ook in technisch opzicht bent u straks klaar voor de toekomst, en daarbij gaan we aanmerkelijk verder dan de huidige standaard op het gebied van duurzaamheid. Door verschillende maatregelen woont u in Hof aan het Laar bijna energie-neutraal.

ALL-ELECTRIC EN ZONNEPANELEN
Zo zijn de woningen ‘all-electric’ en dus zonder gasaansluiting uitgevoerd. Ook zijn de woningen uitgerust met zonnepanelen. We hebben gekozen voor de zogenaamde ‘all black’ variant, zodat ze opgaan in het dakvlak en minder schitteren. De lage temperatuur vloerverwarming wordt aangestuurd met een warmtepomp, die warmte uit de lucht gebruikt voor de opwarming van de woning. Via warmte terugwin heeft u minder energie nodig voor verwarming en warm water.

EN VERDER
Ook zijn de woningen extra goed geïsoleerd; we lopen hiermee zelfs vooruit op de nieuwe wettelijke norm van 2020. De hoftuin wordt met veel groen ingericht, waardoor het regenwater langzaam wordt afgevoerd in de bodem, dit voorkomt uitdroging van de bodem. Tot slot hebben de woningen ‘vogelvriendelijke’ dakpannen, zodat ook de vogels prettig kunnen leven in Begijnhof. En natuurlijk gebruiken we enkel hout met FSC keurmerk. Al deze maatregelen zorgen niet alleen voor een aanzienlijke energiebesparing, maar u gaat tevens zorgvuldig om met het milieu. En dat is een heel prettige gedachte, want u wil het toch ook goed doen voor uw kinderen, kleinkinderen en de volgende generaties.

Meer over Hof aan het Laar

Hof aan het Laar is opgeleverd.

De sfeervolle omgeving

Plaats met historie

Niet alleen nu is het heerlijk wonen in Gerwen; onze voorouders wisten dat al lang. Gerwen is met recht een plaats met historie: het is ontstaan tussen de vijfde en achtste eeuw, waarbij Gerwen het oudste dorp binnen de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten is. Uit de bijlen en urnen die in 1863 en 1915 zijn gevonden, blijkt dat een Germaanse stam op het grondgebied van de huidige gemeente gevestigd moet zijn geweest. De naam Gerwen is afgeleid van Gerwins-heim, ofwel de woonplaats van Gerwin, een Germaans stamhoofd.

Meer weten over Vincent van Gogh en zijn historie in Nuenen?