• Het Begijnhof | Rosmalen

  • Het Begijnhof | Rosmalen

Het Begijnhof | Rosmalen

Aan de Spoorstraat te Rosmalen, op loopafstand van het centrum, hebben we op de locatie van een voormalige zagerij een kleinschalig woonmilieu ontwikkeld met 11 exclusieve (gelijkvloerse) woningen aan een autoluw, fraai ingericht binnenhof. Aan de zuidzijde ligt het spoor, dat auditief en visueel wordt afgescheiden door middel van een begroeide (aarden) wal. De woningen beschikken over een privé achtertuin en hebben aan de voorzijde zicht op de parkachtige hoftuin.

Fotogalerij

Citaten

“Het Begijnhof kenmerkt zich, zoals de naam al aangeeft, door de aanwezigheid van een hof. Daarmee creëer je een geweldige manier om elkaar te ontmoeten. Herontwikkeling van een bedrijfslocatie is niet de makkelijkste opgave. We zijn als gemeente erg blij dat Symphony Estates deze verlaten bedrijfslocatie heeft getransformeerd tot een mooi woonhof.”

Roy Geers | Wethouder gemeente ‘s-Hertogenbosch

“Ik heb Olaf Schoofs leren kennen via het project “De Boswachterij” in Dorst (gemeente Oosterhout). Een prachtig nieuwbouwproject van een kleine 100 woningen, waar op natuurlijke wijze de combinatie is gezocht en gevonden met de omgeving. Het geeft een kwaliteitsimpuls aan dit gebied, waar voorheen een steenfabriek en transportbedrijf waren gevestigd. Olaf heeft hiervoor alles uit de kast gehaald en is erin geslaagd om nog meer waarde toe te voegen aan het mooie dorp Dorst  en de gemeente Oosterhout. Olaf is een creatieve, initiatiefrijke en zeker volhoudende ontwikkelaar”.

Marcel Willemsen | Wethouder Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling, Wonen, Economische Zaken Gemeente Oosterhout

10 juni 2015

“In onze gemeente Sint-Michielsgestel heeft Olaf Schoofs, in een zeer plezierige samenwerking met de gemeente en de potentiële kopers, een prachtig bouwplan ontwikkeld in de buurt van het voormalige seminarie en gijzelaarskamp, dat, ondanks de crisis, in een zeer korte tijdspanne was verkocht en nu wordt bewoond. Samenwerken, vertrouwen, willen luisteren naar de wensen van mensen doet ook in een tijd van crisis een bouwplan slagen. Olaf Schoofs heeft dit mogen begeleiden”.

Jan Pommer | Burgemeester – Gemeente Sint Michielsgestel

4 september 2014

Planvisie

Onze overtuiging was om op deze locatie, op loopafstand van het centrum, het ideale alternatief voor een appartement te maken. We merken dat veel vitale medioren/ senioren wel degelijk nadenken over een volgende stap in hun wooncarrière, maar huiverig zijn om hun huidige ruime woning met tuin op te geven, wanneer het alternatief een appartement met balkon is in een vaak anoniem en groter gebouw. Het ideaal voor deze doelgroep is dan ook een kleinschalig exclusief hof met fraaie woningen én eigen achtertuin. In de basis zijn de woningen ontworpen met slaap-, badkamer en dressing op de begane grond, maar deze kunnen evengoed op de eerste verdieping worden gesitueerd, al dan niet voorzien van privé lift. Hierdoor ontstaat dan op de begane grond nog meer ruimte voor een extra grote leefkeuken, living of bijvoorbeeld study.

Ontwerp

De naam van het plan refereert naar de intieme, rustige sfeer van een begijnhof zoals we dat van vroeger kennen, maar verwijst ook naar de traditionele architectuur. Witte gevels met schuine kappen, lage bouwhoogte, draaiingen in de kaprichting, fraaie detaillering en gemetselde dakkapellen zorgen voor een charmant en afwisselend straatbeeld. De aandacht voor detail is tevens zichtbaar in de fraai vormgegeven poort met de naam Begijnhof, die het mogelijk maakt het plan af te sluiten. Ook dat gevoel van veiligheid appelleert aan de behoefte van de toekomstige bewoners. In het Begijnhof wonen de veelal gelijkgestemden zeker niet anoniem; de binnentuin faciliteert de sociale interactie door er een echte verblijfsruimte van te maken met bankjes en slingerende wandelpaden.

Exclusief en veilig wonen

Wonen aan het Begijnhof betekent niet alleen exclusief, maar ook veilig wonen. Het hof wordt ’s avonds immers afgesloten met een chique poort. Op deze manier houdt u ongewenste bezoekers letterlijk buiten de poort. En ook uw auto kunt u veilig binnen de poort parkeren. Het Begijnhof wordt ingericht als een parkachtige tuin, met halfverharde paden en organisch gevormde bloembakken. houten bankjes en fraaie led verlichting. De voortuinen en de bloembakken worden ingericht met bomen, heesters en planten zoals rododendrons op stam, siergrassen, lavendel en hortensia.

De auto is in het hof te gast, dat betekent dat u wel uw boodschappen voor de deur kunt uitladen, of bijvoorbeeld uw partner voor de deur kunt afzetten tijdens een regenbui. De hoekwoningen beschikken over een parkeerplaats op eigen terrein, de overige bewoners parkeren op hun privé parkeerplaats aan de zijkant van het hof. Op deze manier geniet u altijd van een fraai groen uitzicht.

Karakteristieken

Programma11 gelijkvloerse woningen aan besloten hoftuin
Realisatie2019
LandschapsarchitectL+P Groep | Nuenen
Woonoppervlakte woning Circa 160 m2
Opgeleverdapril 2020
AannemerBouwbedrijf Peter Peters | Schaijk
Start ontwikkeling2016
ArchitectOmni Architecten | Schijndel

Duurzaamheid

MEER DAN ALLEEN MAAR ENERGIEZUINIG

Wonen heeft alles te maken met de (nabije) toekomst: u investeert immers in uw wooncomfort voor nu én voor later.  Begijnhof Rosmalen biedt u comfortabel en zorgeloos wonen, in al zijn facetten. Dat begint uiteraard met de mogelijkheid om gelijkvloers te kunnen wonen, maar in tegenstelling tot een appartement, kunt u hier ook genieten van uw eigen achtertuin. Een unieke en veelgevraagde combinatie, zo weten we uit ervaring. Maar ook in technisch opzicht bent u in Begijnhof klaar voor de toekomst, en daarbij gaan we aanmerkelijk verder dan de huidige standaard op het gebied van duurzaamheid.

ALL ELECTRIC EN ZONNEPANELEN

Zo worden de woningen ‘all-electric’ en dus zonder gasaansluiting uitgevoerd. Ook zijn de woningen uitgerust met zonnepanelen. We hebben gekozen voor de zogenaamde ‘all black’ variant, zodat ze opgaan in het dakvlak en minder schitteren. Uw lage temperatuur vloerverwarming wordt aangestuurd met een warmtepomp, die warmte uit de lucht gebruikt voor de opwarming van uw woning.

EN VERDER

Ook zijn de woningen extra geïsoleerd, waarmee we aanzienlijk verder gaan dan de huidige norm die geldt voor nieuwbouw. We lopen hiermee zelfs vooruit op de nieuwe wettelijke norm van 2020. Het entréegebied, de hoftuin en de wal worden extra groen ingericht, waardoor het regenwater langzaam wordt afgevoerd in de bodem. Het regenwater verdwijnt dus niet in het riool maar wordt teruggebracht om uitdroging van de bodem te voorkomen. Tot sluit krijgt u zogenaamde ‘vogelvriendelijke’ dakpannen, zodat ook de vogels prettig kunnen leven in Begijnhof. Al deze maatregelen zorgen niet alleen voor een aanzienlijke energiebesparing, maar u gaat tevens zorgvuldig om met het milieu. En dat is een heel prettige gedachte, want u wil het toch ook goed doen voor uw kinderen, kleinkinderen en de volgende generaties?

We zetten de begrippen voor u op een rijtje.

ONDERDEELKENMERKENDE VOORDELEN
All-electricU verwarmt uw woning en warm water met elektriciteit en niet meer met gas. Niet meer afhankelijk van uitputtelijke bronnen.
All-black zonnepanelenDe zonnepanelen (gelegen op de zuidelijke zijde) voeden direct de installatie. Op de tussenwoningen worden 8 stuks geïnstalleerd, op de hoekwoningen 11 stuks.
1 Paneel levert ca. 300 KWh per jaar.
U wekt zelf energie op die u ook weer verbruikt, dus een besparing op uw energielasten en minder belasting voor het milieu.
IsolatieExtra goed geïsoleerd, conform norm van 2020, Energie Prestatie Coëfficient (EPC) ca. 0,2Uw woning heeft veel minder energie nodig om op te warmen in de koude maanden.
WarmtepompZeer efficiënte installatie die warmte en warm water opwekt voor woning. Toekomstbestendige manier van verwarmen met een hoog rendement
Lage temperatuur vloerverwarmingDe vloer wordt met een lage temperatuur constant verwarmd. Lager energieverbruik, constante temperatuur, warme voeten, minder stofcirculatie.
Extra groene inrichting entreegebied, hoftuin en openbaar gebied voor regenwaterinfiltratie Veel aanplant van nieuwe bomen, heesters en gras. Bestaande bomen blijven zoveel mogelijk behouden. Grasklinkers bij de parkeerplaatsen. Het regenwater wordt rechtstreeks (en langzaam) afgevoerd in de bodem.Milieuvriendelijk en een groenere woonomgeving
Vogelvriendelijke dakpannen Extra openingenUw woonomgeving wordt een prettige omgeving voor vogels
Hergebruik van straatklinkers De straatklinkers aan de spoorstraat worden opnieuw verwerkt in de nieuwe bestrating van het BegijnhofHergebruik geeft minder belasting voor het milieu.

Meer over Het Begijnhof

Het Begijnhof in Rosmalen is opgeleverd.

Fotogalerij