• Het Begijnhof | Rosmalen

  • Het Begijnhof | Rosmalen

Het Begijnhof | Rosmalen

Aan de Spoorstraat te Rosmalen, op loopafstand van het centrum, ontwikkelen we op de locatie van een voormalige zagerij een kleinschalig woonmilieu met 11 exclusieve (gelijkvloerse) woningen aan een autoluw, fraai ingericht binnenhof. Aan de zuidzijde ligt het spoor, dat auditief en visueel wordt afgescheiden door middel van een begroeide (aarden) wal. De woningen beschikken over een privé achtertuin en hebben aan de voorzijde zicht op de parkachtige hoftuin.

Fotogalerij

Quote wethouder

Het Begijnhof kenmerkt zich, zoals de naam al aangeeft, door de aanwezigheid van een hof. Daarmee creëer je een geweldige manier om elkaar te ontmoeten. Herontwikkeling van een bedrijfslocatie is niet de makkelijkste opgave. We zijn als gemeente erg blij dat Symphony Estates deze verlaten bedrijfslocatie heeft getransformeerd tot een mooi woonhof.”

Roy Geers | wethouder gemeente ‘s-Hertogenbosch

Planvisie

Onze overtuiging was om op deze locatie, op loopafstand van het centrum, het ideale alternatief voor een appartement te maken. We merken dat veel vitale medioren/ senioren wel degelijk nadenken over een volgende stap in hun wooncarrière, maar huiverig zijn om hun huidige ruime woning met tuin op te geven, wanneer het alternatief een appartement met balkon is in een vaak anoniem en groter gebouw. Het ideaal voor deze doelgroep is dan ook een kleinschalig exclusief hof met fraaie woningen én eigen achtertuin. In de basis zijn de woningen ontworpen met slaap-, badkamer en dressing op de begane grond, maar deze kunnen evengoed op de eerste verdieping worden gesitueerd, al dan niet voorzien van privé lift. Hierdoor ontstaat dan op de begane grond nog meer ruimte voor een extra grote leefkeuken, living of bijvoorbeeld study.

Ontwerp

De naam van het plan refereert naar de intieme, rustige sfeer van een begijnhof zoals we dat van vroeger kennen, maar verwijst ook naar de traditionele architectuur. Witte gevels met schuine kappen, lage bouwhoogte, draaiingen in de kaprichting, fraaie detaillering en gemetselde dakkapellen zorgen voor een charmant en afwisselend straatbeeld. De aandacht voor detail is tevens zichtbaar in de fraai vormgegeven poort met de naam Begijnhof, die het mogelijk maakt het plan af te sluiten. Ook dat gevoel van veiligheid appelleert aan de behoefte van de toekomstige bewoners. In het Begijnhof wonen de veelal gelijkgestemden zeker niet anoniem; de binnentuin faciliteert de sociale interactie door er een echte verblijfsruimte van te maken met bankjes en slingerende wandelpaden.

Karakteristieken

Programma11 gelijkvloerse woningen aan besloten hoftuin
Realisatie2019
LandschapsarchitectL+P Groep | Nuenen
Woonoppervlakte woning Circa 160 m2
Opgeleverdapril 2020
AannemerBouwbedrijf Peter Peters | Schaijk
Start ontwikkeling2016
ArchitectOmni Architecten | Schijndel