• ParkHagen | Sint-Michielsgestel

Parkhagen | Sint-Michielsgestel

ParkHagen is een risicodragende ontwikkeling van BPD Ontwikkeling. Het creatief concept en management van de ontwikkeling was destijds de verantwoordelijkheid van Olaf Schoofs, toen in dienst van BPD. “Aan het begin van de woningmarktcrisis ontwikkelden we bij BPD ParkHagen, een nieuwe buurt 63 woningen aan de rand van Sint-Michielsgestel. Onze uitgangspunten waren een kwalitatief hoogwaardig openbaar gebied creëren en een rijk gedetailleerde architectuur die refereert aan het nabijgelegen Beekvliet Seminarie. Om optimaal uitzicht te hebben op het centrale park creëerden we veranda’s aan de voorzijde van de woningen. De inrichting van het park namen we serieus, zo hebben we een bijna 100 jaar oude eikenboom uit het gebied verplaatst en nieuwe bomen en heesters aangeplant. De keuze voor een park aan de voorzijde betekende dat klanten aan de achterzijde van de woningen zouden parkeren, maar daar zag men direct het grote voordeel van in. Door onconventionele keuzes, zoals een rijke architectuur in tijden van laagconjunctuur, parkeren aan de achterzijde en een groot deel van het gebied te reserveren voor openbare ruimte, hebben we een zeer fraai woongebied ontwikkeld, dat een spraakmakend voorbeeld werd in de regionale markt.”

Fotogallerij

Quote

“In onze gemeente Sint-Michielsgestel heeft Olaf Schoofs met zijn team, in een zeer plezierige samenwerking met de gemeente en de potentiële kopers, een prachtig bouwplan ontwikkeld in de buurt van het voormalige seminarie en gijzelaarskamp, dat, ondanks de crisis, in een zeer korte tijdspanne was verkocht en nu wordt bewoond. Samenwerken, vertrouwen, willen luisteren naar de wensen van mensen doet ook in een tijd van crisis een bouwplan slagen. Olaf heeft dit initiatief genomen en mogen begeleiden.”

Jan Pommer | Burgemeester Sint-Michielsgestel

Inspiratie

Voor we de plannen voor ParkHagen op papier zetten, hebben we een aantal keer rondgereden in Sint Michielsgestel. We zijn op zoek gegaan naar markante gebouwen in de omgeving en we hebben Gestelnaren gevraagd wat zij nu eigenlijk mooi vinden. Dan kom je thuis met foto’s van plaatselijke residentiële gebouwen uit de negentiende eeuw. Blijkbaar is dat de signatuur van Sint Michielsgestel. Dat werd dus ons startpunt. Ons uitgangspunt was het Indian Summer-gevoel; in Nederland hebben we vaak een prima temperatuur, maar vanwege de regen zitten we toch vaak binnen. Met een veranda kun je vroeger in het voorjaar en later in het najaar buiten zitten, ook als het regent. Daarnaast wilden we kwaliteit en rijke detaillering. Maar vooral was het belangrijk dat de bewoners de buitenruimte van binnenuit konden beleven. Een overdekte veranda versterkt deze beleving. De woning heeft niet alleen een aansprekende architectuur; ook de stedenbouwkundige setting heeft kopers getrokken. Elk huis is zó neergezet dat het zichtlijnen op de groene ruimte heeft.

Ontwikkelingsstrategie

Met dit project wilden we een excellent woongebied ontwikkelen. Simpelweg meer kwaliteit bieden dan de standaard. Wat je veel ziet is dat met name goedkope en vaak daardoor meer sobere woningen worden ontwikkeld, omdat ervan uitgegaan wordt dat de prijs doorslaggevend is. Ik vind dat vrij armoedig en bovendien korte termijn denken. Misschien bedien je daarmee een jongerendoelgroep die niet anders kan, maar als je een woning biedt, waarmee iemand zijn woonomgeving kan verbeteren dan is hij wel degelijk bereid te verhuizen. Dan wordt hij verleidt door de locatie, de prachtige openbare ruimte, de manier waarop de woning hierin is geplaatst, de aandacht voor de architectuur en niet in de laatste plaats door de aandacht die hij zelf krijgt. Geld alleen is dan niet meer doorslaggevend. Met ParkHagen hebben we geprobeerd die oude ‘prijsbenadering’ te doorbreken. Die strategie is gelukt. Het zijn overwegend dure woningen, maar ze zijn vrijwel allemaal direct verkocht.

Karakteristieken

Programma57 koopwoningen diverse typen en 7 vrije kavels
LandschapsarchitectVan Leuken Gardens, Parks and Estates | Nuenen
Oplevering2013
ArchitectLSWA Architecten | Oirschot
Start ontwikkeling 2008
AannemerHazenberg | Vught
Realisatie2012